100. VASALOPPET 2024

Majky se vydal na daleký sever ze sněhem – a jak to dopadlo se dočtete v jeho reportu:

“Jak je známo, v neděli 3.3. se jel 100. ročník závodu všech závodů – Vasaloppet. Původní plán byl nejet, ale vliv sociálních sítí v kombinaci s našimi sněhovými podmínkami a namlsaním se na Gsiesertal skimaratonu udělaly své. Šup na bazoš – sehnat zájezd busem za pár šupů, startovní číslo a bylo rozhodnuto vrhnout se tam, kam jsem se zařekl – nikdy víc.
Atmošku závodního dne nastartuje budík ve 3.  Polákům se kurwa moc vstavat nechtělo, ale odjezd busem ve 4:00 je nekompromisně dán ředitelem zájezdu. A je to dobře, Vasák je Vasák a kdo se zpozdí, bude hnít v zácpě ještě po startu.
Protože poslední 3 dny prochcaly a stálé nepřestalo, mám v 5:05 komplet prochcaný boty bahnem a deru se přes 10 startovních vln k té 1. Všude straší detektory flouru a náhodné kontroly (až po závodě se dozvídam, ze i HF testem procházelo vzhledem k vlhkosti vzduchu a dalších vlivů.
Na start v 8:00 přestává pršet a rozjíždíme se přes startovní rovinku, ze které je místy spíš jezero. Následuje pár minut nadávek, stromečku, dokonce i pádu v první půlce úvodního stoupání. Pak konečně začíná závod. 30km po planinách odjíždí pěkně, deru se dopředu s velkým respektem k holím elitních holek. Pak se sitauce láme a hrubá kaše se přestává kamarádit s mou univerzální strukturou (prý to chtělo nějaký Sko). Míjí mě vláčky ve sjezdech a ani na rovice se nedokážu uviset víc než pár vteřin. Ze závodu se stává pokus o přežití a hlavě nepomáhají ani kilometrovníky. 40km do cíle a mám dost. Dochází pití i síly a od 60. vymetám každou obcerstvovačku. Žeru co se dá a říkám si, nikdy víc. Profil trati a všudepřítomní vychillovaní kontoloři techniky s tabletem už jsou spiš k smíchu. Kupodivu i přes brzdu a demotivaci mě mí čeští rivalové nedotahují a plánovaný čas pod 5:00 o 13min nedávám a beru 480. flek.
V cíli jsem durch ale kupovivu fresh, tuna bujónů, blabaru a koláčků asi naběhla. Skáču do busu, který nás veze na hřiště, kde mě čeká další 30min šichta přehazováním pytlů a hledáním toho pravého.
Dlouhý den, resp. dva pokračují, ale to je na další knihu. Obdivuju lidi z busu, kteří dokončili, zejména souseda, ročník 41, který soupaží dokončil lehce přes 9hodin a nakopal tak zadek většině soudruhů.
Holt Vasák je Vasák a asi ho i přes včerejší nekomfort nezavrhnu :)”

Děkujeme mu za skvělou reprezentaci MAGLY – a jelikož tomu podmínky u nás nepřejí, tak se zřejmě zároveň jedná o poslední zimní akci TJ MAGLA. Tradiční závod K70, kterého se účastníme, a letos jsme se na něj také připravovali, byl dnes také definitivně zrušen. Tak zas za rok!